30 juni 2025

Bij de Midden Nederland Hallen blijven we graag vooroplopen als het gaat om duurzaam ondernemen en bewust omgaan met voedsel. Om deze reden gebruiken wij sinds kort een slimme weegschaal van Orbisk in het Theaterrestaurant (restaurant Kweek). Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in de voedselstromen van de musicalbezoekers van 40-45, de Musical. Benieuwd wat Orbisk precies doet en wat de resultaten tot nu toe zijn? Lees dan vooral verder.

Wat doet Orbisk precies?

Orbisk is een innovatief meetsysteem dat voedselafval direct weegt én herkent via een geïntegreerde camera en AI software. Dit vergroot de zicht op onze reststromen, vermindert verspilling én verhoogt tenslotte onze bewustzijn. Dit is precies waar wij als evenementenlocatie ook op inzetten. Voor ons is harde data als locatie belangrijk en deze data wordt door Orbisk gegeven. We ontvangen veel gasten, dus strakke processen zijn erg belangrijk voor ons. In onze kassasystemen kunnen we al zien wat er wordt verkocht, maar dankzij de Orbisk krijgen we ook inzicht in de verspilling. Vragen als ‘zijn onze portiesgroottes goed genoeg?’ en ‘hebben we het menu goed afgestemd?’ worden steeds duidelijker door het gebruik van Orbisk.

 

Waarom hebben we gekozen voor Orbisk?

Als je duurzaamheid serieus neemt, moet je als organisatie durven meten en aanpassen. Het verkrijgen van inzicht – in je processen, porties én gasten – is daarbij erg belangrijk. Dit betekent ook kritisch kijken naar voedselverspilling, zodat we aan de voorkant slimmere keuzes kunt maken.

De Midden Nederland Hallen is een energieneutraal evenementencomplex waarbij duurzaam ondernemen centraal staat. Zo stond de kas, welke nu onder andere dient als Theaterrestaurant, eerder op de Floriade in Almere. In het restaurant serveren we per avond diners aan gemiddeld 350 gasten, voorafgaand de musical. Gasten kiezen hierbij à la carte van onze menukaart. Ons voedsel kopen we al regionaal in, maar we wilden ook voedselverspilling beter aanpakken. Bij het horen over het project van Regio Foodvalley met Orbisk waren we meteen enthousiast om aan te sluiten, omdat minimale procesaanpassingen al merkbare impact hebben.Orbisk weegschaal

De implementatie van Orbisk

In totaal hebben zo’n 200 medewerkers van de Midden Nederland Hallen leren werken met Orbisk. Een duidelijke uitleg was hierbij dus cruciaal. Aan het begin moest iedereen even wennen aan het systeem, wat ook logisch is. Alles wat aan voedselresten terugkomt, zowel keukenafval als de bordresten van de musicalbezoekers, wordt door Orbisk gescand. Het scannen van het bord gebeurd in een halve seconde. Dit lijkt weinig, maar met zoveel gasten op een avond is dat toch even schakelen. Orbisk registreert in deze halve seconde alles wat overblijft in een online dashboard. Hier wordt regelmatig kritisch naar gekeken door het team, zodat we het plan voor voedselverspilling steeds meer kunnen aanscherpen.

De resultaten

Tijdens het gebruik van de Orbisk is het opgevallen dat er meer voedselverspilling is dan we dachten. Zo blijven er bijvoorbeeld veel hamburger(broodjes), porties friet en pasta over en bij de toetjes komen er voornamelijk veel ijshoorntjes terug. Op basis van een 0-meting hebben wij als locatie het doel gesteld om de voedselverspilling met 10% terug te dringen. Om dit te kunnen bereiken hebben we onder andere kleinere hamburgerbroodjes ingekocht en de grammages van de hamburgers verlaagd. Ook serveren we geen ijshoorntjes meer. Het zijn kleine aanpassingen, maar met 350  gasten per avond telt dat toch flink op!

Duurzaam organiseren

Grootste uitdaging

Het is wel spannend om dingen aan te passen. Gasten zijn kritisch en je wilt niet te weinig serveren. We willen gastvrij zijn, maar tegelijkertijd ook voedselverspilling voorkomen. De belangrijkste afweging die we hierbij moeten maken is: hoe efficiënt koop je in, zonder dat het ten koste gaat van de beleving?

Belangrijkste vervolgstappen

Naast de musical kun je bij de Midden Nederland Hallen ook terecht voor zakelijke evenementen. Van een groot congres, beurs en bedrijfsfeest tot een informele netwerkborrel of award diner. Het kan allemaal! Met de laatste data gaan we tijdens de zomerstop van de musical, de menukaart voor het Theaterrestaurant aanpassen. Na de zomer hopen we dus resultaat te zien, oftewel 10% minder voedselverspilling. We zijn ervan overtuigd dat ons dit gaat lukken!

Jouw volgende evenement in de Midden Nederland Hallen?

Met slimme technologie zoals de Orbisk, kleine aanpassingen en veel betrokkenheid maken we het verschil in een duurzamere wereld. Of je nu een zakelijk evenement organiseert of een indrukwekkende theatervoorstelling bezoekt, je draagt automatisch bij aan een toekomst met minder voedselverspilling. Benieuwd hoe we jouw volgende bezoek niet alleen succesvol, maar ook duurzaam kunnen maken? Neem gerust contact met ons, we vertellen je graag meer. Samen maken we impact!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de whitepaper met 7 cruciale tips voor meer mensen op jouw evenement! Uiteraard is de nieuwsbrief gemakkelijk opzegbaar. Meer informatie vind je in ons privacy statement.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Je bent van harte welkom voor een rondleiding, waarbij we je graag de mogelijkheden van de Midden Nederland Hallen laten zien. Onze adviseurs denken daarbij graag mee hoe jij een congres met impact realiseert.