Beursbezoekers, bedrijven en organisatoren zijn tegenwoordig vaak erg milieubewust. Daarom is het slim om voor een duurzame beurslocatie te kiezen. Maar hoe beoordeel je beurslocaties eigenlijk op duurzaamheid? Met deze 5 tips maak je een groene locatieshortlist voor jouw beurs.

Tip 1. Schone energie
Een beetje duurzame beurslocatie wekt tegenwoordig zelf schone energie op. Zo vind je op het dak van de Midden Nederland Hallen 1.650 zonnepanelen. Die leveren genoeg groene stroom om alle stands en informatiepleinen van stroom te voorzien. Let ook op hoe beurslocaties zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Dat kan prima zonder gas. De Midden Nederland Hallen gebruikt bijvoorbeeld bodemwarmte. 

Tip 2. Catering en foodmiles
Je wilt natuurlijk dat jouw beursbezoekers kunnen genieten van een hapje en drankje. Maar sta je er wel eens bij stil welke impact de catering op de milieufootprint van jouw beurs heeft? Duurzame beurslocaties herken je aan samenwerking met lokale voedselmakers en het gebruik van seizoensproducten. De Midden Nederland Hallen kiest hier bewust voor, om het aantal foodmiles te beperken.

Tip 3. Terugdringen van verspilling
Voor de productie van voedsel is veel energie en water nodig. Weggooien van goed voedsel is dus enorm zonde.  Duurzame beurslocaties zullen er alles aan doen om voedselverspilling te voorkomen. Vraag dus of een beurslocatie een wastereductieprogramma heeft. Midden Nederland Hallen stimuleert beursorganisatoren om bewuste voedselkeuzes te maken, bijvoorbeeld door op maat voedsel uit te serveren. En blijft er toch wat over? Dan wordt dat voedsel omgezet in biogas.

Tip 4. Materiaalgebruik
Je kunt bij je keuze ook kijken naar de locatie zelf. Welke materialen zijn er bijvoorbeeld gebruikt voor de bouw en de inrichting? Bij de bouw van de Midden Nederland Hallen is bijvoorbeeld zoveel mogelijk gekozen voor materialen met een lange levensduur. Ook is er op gelet dat materialen makkelijk te recyclen zijn. Zo kunnen ze eventueel op termijn hergebruikt worden. Binnen zie je dat ook terug. In het Grand Café kregen veel meubels en accessoires een tweede leven. Daar kwamen dus geen schaarse, nieuwe grondstoffen aan te pas.

Tip 5. Duurzame logistiek
Een beurslocatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer is een pré. Als jouw gasten met de trein komen, bedraagt de CO2-uitstoot van hun reis maar 30 gram per kilometer. Voor een gemiddelde auto is dat 133 gram per kilometer. Midden Nederland Hallen stimuleert dat beursbezoekers per trein komen, onder meer door pendelbussen naar het station in te zetten. Ook zijn er op het parkeerterrein laadpalen voor elektrische auto’s.

Organiseer een beurs op een duurzame locatie

« terug naar nieuwsoverzicht